Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A szappankészítés hagyománya

Abban biztosak lehetünk, hogy a szappan már évezredek óta fontos szerepet játszik az emberiség mindennapjaiban, azonban pontos dátum nem áll rendelkezésünkre. Azóta természetesen a technológia fejlődésével a szappankészítés is rengeteget változott, így ma már megannyi ínycsiklandó termék közül válogathatunk.

A szappant eredetileg az állatbőrök kikészítésére és kicserzésére használták, Egyiptomban pedig a mumifikálás során alkalmazták őket, virágokból préselt illóolajokkal gazdagítva. Babiloni cserépedények tanúsítják, hogy már akkor is használtak egy bizonyos hamuból és olajból előállított kenőcsöt a haj formázására és fixálására. Az ókori görögök és rómaiak ugyan már tisztálkodás céljából használták az összetevőket, viszont külön-külön – először bedörzsölték bőrükbe a hamut, majd bekenték testüket olajjal. A gallok kecskezsír és hamu elegyítésével készítettek szilárd és kenőcsös szappant, melyet a római nők is előszeretettel használtak, ugyanis tisztító hatása mellett a vörös színű kenőcsös anyag vöröses árnyalatot kölcsönzött sötét hajuknak.

Az első kézműipari szappanműhelyek az 1200-1300-as években jöttek létre Franciaországban, Olaszországban és Angliában, ahol a legfőbb alapanyag, az állati eredetű zsír mellett Franciaországban már megjelentek az olíva olaj alapú szappanok is. Ez idő tájt a szappan csak a tehetősek kiváltsága volt, a legtöbb ember számára elérhetetlen cikknek bizonyult.

A 17. század nagy előrelépést jelentett a szappan történetében, hiszen ekkor – habár még mindig drága – egyre nagyobb teret hódít. A francia kémikus, Michel Eugène Chevreul, a zsírt vizsgálva ekkor fedezte fel a szappanképződés lényegét, majd a francia és belga kémikus páros, Nicolas Leblanc és Ernest Solvay egy korszakalkotó lépéssel megtalálták a tiszta nátronlúg előállításának módját (tiszta sziksó, szóda, szódabikarbóna ipari előállítása). Ezt követően zöld utat kapott a szappan nagyüzemi gyártása, majd a 19. század végére fellendült és kiteljesedett a szappan gyártása és felhasználása.

A mosás még az első mosógép megjelenésekor, az 50-es években is komoly szertartást jelentett, különösen vidéken. A szappanokat házilag állították elő a két legfontosabb alapanyagból, zsíros és faggyús állati anyagokból, illetve nátrium-hidroxidból (lúgkőből). A házi receptek alapján, melyek anyáról lányára szálltak, a disznóvágási időszak zárásaként akár több napig is főzték együtt a disznózsírt vízzel és nátronlúggal. A vagyonosabb családok fenyőgyantát, timsót, esetleg zsírkövet is kevertek szappanjaikhoz. A fent említett két fő alapanyag főzése során glicerin és karbonsavak nátriumsója keletkezett összekevert állapotban, majd konyhasó adagolása után a szappan kivált az oldatból.

A szappankészítés egyik legfontosabb központja még ma is Franciaország, így az Institut Karité Paris e pompás hagyomány tiszteletére a legjobb minőségű prémium parfümökkel és alapanyagokkal látja el vásárlóit a közelgő Anyák napja és Gyereknap alkalmából is! Nézz szét webshopunkban, vásárolj meglepetéseket legalább 5.000 forint értékben, és mi díjmentesen házhoz visszük csomagodat az ország egész területére! 10.000 forint felett ráadásul ajándék Sheavajas Macaron Szappannal lepünk meg!

Tartalomhoz tartozó címkék: Beauty hidratálás
Blog
Tudnivalók a sheavajról és az Institut Karité Paris-ról.
A nagy nyári lazaságban és hőségben mindannyian hajlamosak vagyunk félvállról venni a szépségápolást, különösen a vakáció során, amikor a napfény olyan gyönyörűen csillog bőrünkön, hajunk pedig végre élvezheti a sós víz és a szél természetes formázó hatását.
Tavasszal minden porcinkánk érzi a változás szelét, és fontos, hogy a testünk jelzéseire megfelelően reagáljunk. Mivel a bőrünk véd meg minket minden külső hatástól, illetve ez a legnagyobb szervünk, meg kell adni neki a lehető legtöbb törődést és ápolást. Mutatunk Neked néhány szépségtippet, melyeknek igazán nagy hasznát veszed majd a nyár közeledtével.

Abban biztosak lehetünk, hogy a szappan már évezredek óta fontos szerepet játszik az emberiség mindennapjaiban, azonban pontos dátum nem áll rendelkezésünkre. Azóta természetesen a technológia fejlődésével a szappankészítés is rengeteget változott, így ma már megannyi ínycsiklandó termék közül válogathatunk.

Facebook